СІМ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ, РЕПУТАЦІЯ ЯКИХ ОСТАННІМ ЧАСОМ ЗНАЧНО ПОКРАЩИЛАСЬ У СВІТІ РЕЗУЛЬТАТІВ ОСТАННІХ ДОСЛІДЖЕНЬ Новини,Рекомендації по харчуванню

insulinovyj-indeks-produktov-pitaniya-polnaya-tablica-dlya-diabetikov

Ще не минули часи, коли дієти з низьким споживанням жиру вважались найкращими для відновлення втраченого здоров’я або його збереження. Але, здається, ці часи вже історія. Наука про харчування отримує все більше доказів того, що жири необхідні. І не лише якісь особливі, а взагалі цей клас надважливих нутрієнтів. Аналогічні зміни відбулись і щодо деяких інших, не надто вшанованих дієтологами харчових продуктів, зокрема з високим вмістом крохмалю.

Представляємо до Вашої уваги перелік «реабілітованих» експертами харчових продуктів, регулярне споживання яких має позитивний вплив на здоров’я людини.

КАРТОПЛЯ –ПАЛИВО ДЛЯ МОЗКУ ТА М’ЯЗІВ

Можливо найбільш неочікувана учасниця цього списку. З набуттям популярності низьковуглеводними дієтами певні фрукти та овочі потрапили до переліку небажаних з причини високого вмісту фруктози і крохмалю. Це безпосередньо відноситься до коренеплодів. Але чи заслуговують вони на таку немилість?

Картопля є надзвичайно потужнім джерелом калію, вміст цього надважливого мінералу вдвічі перевищує в ній аналогічний у бананах. В картоплі немає жирів і холестерину, хоча їх репутація також вже відновлена.

Отже, Ви можете насолоджуватись своєю улюбленою картоплею, уникаючи її смаження та споживаючи цей овоч у помірній кількості. Однієї картоплини вистачає для забезпечення енергетичних потреб мозку. Декілька коренеплодів допоможуть відновити запаси глікогену у м’язах після інтенсивних тренувань. Водночас, не варто забувати про калорійність картоплі, яка має бути врахована при намаганні зменшити вагу.

ЯЙЦЯ – ПОВЕРНЕННЯ КЛАСИЧНОГО ДЖЕРЕЛА БІЛКУ

Декілька десятиліть поспіль яйця вважались одним з винуватців збільшення ризику серцево-судинних захворювань внаслідок зростання рівня холестерину.

Однак, багато досліджень, проведених останніми роками, спростовують це. Регулярне споживання помірної кількості яєць не впливає на рівень холестерину і асоційоване із зменшенням серцево-судинної захворюваності та смертності.

Чимало прихильників здорового харчування та способу життя вважають за краще вживати лише яєчні білки. Так, вони є одним з найбільш збалансованих за амінокислотним складом природнім протеїном. Але й жовтки мають непересічену користь, вони містять майже всі необхідні для організму вітаміни, включно із фолатами, вітаміном D та В12. Отже, споживаючи одне куряче яйце на день, ми частково задовольняємо потребу у важливих харчових речовинах.

ГОРІХИ – КОРИСНІ ЖИРИ У КОМПАКТНІЙ УПАКОВЦІ

В епоху прагнень до обмеження жирів горіхи не могли похвалитись прихильністю фахівців. Адже вони знаходяться серед лідерів серед рослинних джерел жирів. Та результати останніх досліджень реабілітували такі улюблені багатьма горіхи. Останні містять збалансовану комбінацію корисних моно- та поліненасичених кислот. А також велику кількість білків та харчових волокон.

Як зробити горіхи частиною щоденного раціону? Додавайте їх до салатів та інших страв або споживайте у вигляді перекусів, використовуючи їх високу харчову щільність, яка швидко відновить розумову та фізичну працездатність.

АВОКАДО: СОКОВИТЕ І ПОЖИВНЕ ДЖЕРЕЛО ЕНЕРГІЇ

Навіть авокадо знаходилось в експертів під підозрою у впливі на збільшення рівня холестерину у крові. Знову ж таки внаслідок значного вмісту жиру у цій ягоді за ботанічною класифікацією. Це правда, що авокадо містить багато жиру – 15 г на 100 грамів плоду, але 2/3 цього жиру представлені корисними мононенасиченими кислотами.

Результати досліджень демонструють, що регулярне споживання таких жирів зменшує рівень «шкідливого» холестерину у крові. Якщо авокадо прийдеться Вам до смаку та з’явиться у великій кількості страв на столі Вашої родини, то будьте певні у тому, що споживаєте корисні жири в його складі. Крім того, авокадо містить цілу розсип вітамінів і мінералів – калій, магній, фолієву кислоту, вітаміни К, С, Е, В5 та В6.

Авокадо містить суттєву кількість калорій (за рахунок вмісту жиру), тому, з одного боку, сприяє тривалому насиченню, а з іншого – має споживатись у помірній кількості для дотримання енергетичного балансу.

БІЛИЙ РИС: ШВИДКА ЕНЕРГІЯ З БОНУСАМИ

Споживання рису забезпечує швидке відновлення енергії, втраченої на фізичну та розумову діяльність. Крім того, він містить вітамін В6, магній та певну кількість протеїну. Рис має нейтральний смак та може вживатись у сотнях різноманітних комбінацій.

Частина дієтологів вважає більш корисним коричневий рис. Але різниця у харчовій цінності між цими двома типами не надто значна. Тому обидва варіанти можуть входити до складу збалансованої дієти.

ПОПКОРН – СНЕК ВАРТИЙ ВІДЗНАКИ

Традиційна для нас кукурудза оброблена за допомогою повітря може бути прекрасним перекусом завдяки високому вмісту харчових волокон, а також антиоксидантів включно з поліфенолами. Останні мають одні з найкращих профілів впливу на здоров’я судин та мозку серед відомих харчових речовин.

Тож не варто обмежувати себе в улюбленому попкорні. Згадаємо лише, що більш здоровим вибором є варіанти з мінімальною кількістю солі та цукру.

ЧОРНИЙ ШОКОЛАД: НАЙРОЗУМНІШИЙ ВИБІР СЕРЕД ДЕСЕРТІВ

В улюбленому багатьма виробі з какао надзвичайно багато антиоксидатнтів групи флавоноїдів, що мають доведений позитивний вплив на функціонування серця та судин, а також на розумову діяльність. Ключова порада – споживати чорний шоколад у помірній кількості – приблизно 25-30 г на день.

Чим менший вміст какао у шоколаді, тим він солодше і має більше калорій. Оптимальний баланс між смаком і поживними властивостями можна знайти у 72% шоколаді.

СІМ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ, РЕПУТАЦІЯ ЯКИХ ОСТАННІМ ЧАСОМ ЗНАЧНО ПОКРАЩИЛАСЬ У СВІТІ РЕЗУЛЬТАТІВ ОСТАННІХ ДОСЛІДЖЕНЬ
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *