СОЛОДКИЙ РАК Новини

That_sugar_film

у дослідженні бельгійських вчених продемонстровано зв’язок між споживанням цукру та агресивним пухлинним ростом Група молекулярних біологів з Бельгії провели дев’ятирічне дослідження для з’ясування впливу споживання цукру на стимуляцію зростання пухлин. Результати спостережень нещодавно опубліковано у журналі Nature Communications. У трактуванні результатів дослідники пояснюють відмінності енергетичного обміну непухлинних та пухлинних клітин. Перші, отримують енергію аеробним шляхом, який пов’язаний із споживанням кисню та вивільненням діоксиду вуглецю. Пухлинні ж клітини можуть отримувати енергію шляхом прямої ферментації цукру. Енергетична продукція у цьому випадку менша ніж при типових біохімічних реакціях. Цей феномен носить назву ефект Варбурга.

Автори дослідження спостерігали за процесом ферментації цукру дріжджами та помітили, що він стимулює зростання пухлин. «Клітини дріжджів та ракових пухлин мають спільні незвичні особливості ферментації цукру із отриманням енергії» — пишуть дослідники. Вважається, що зв’язок між агресивним пухлинним ростом та споживанням цукру опосередковується через «пухлинні» гени Ras протеїни. Потенційно існує можливість того, що цукор, який ми споживаємо, може «розбудити» пухлинні клітини та спонукати їх до розмноження та зростання. Керівник дослідження професор Йохан Тевелейн з Католічного університету Лейвена говорить: «інтенсивне захоплення цукру раковими клітинами ініціює порочне коло безперервної стимуляції розвитку та зростання ракових пухлин». Таким чином, отримані дані мають бути враховані у рекомендаціях по харчуванню для здорових людей, при високому ризику злоякісних новоутворень та для хворих на рак.

СОЛОДКИЙ РАК
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *