Пробіотики. Частина 3. Як правильно обрати пробіотик Новини,Рекомендації по харчуванню

579028_original

Пробіотики існують вже протягом багатьох років. На теперішній час їх так багато, що дуже важко з’ясувати, які з них необхідні саме вам. Вчені та лікарі кажуть, що потрібні додаткові дослідження для того, щоб з’ясувати,  які пробіотики насправді корисні, а які є лише марною тратою коштів.

Загалом, не всі пробіотики однакові, і вони не всі працюють однаково. Кожна група бактерій складається з  різних видів, і кожен вид має різні штами. Це важливо пам’ятати, тому що різні штами одного виду можуть мати різний вплив на різні частини вашого тіла. Наприклад, розглянемо вид E. coli та штами, з яких він складається: Nissle є пробіотиком і може допомогти організму, тоді як інші штами (наприклад, 0157:H7) є патогенними мікроорганізмами та можуть нанести організму шкоду.

Майте на увазі, що пробіотики вважаються харчовими добавками і не підлягають регулюванню FDA в якості лікарських засобів. Вони виробляються різними компаніями у різні способи. Дія пробіотиків може відрізнятись не тільки в залежності від бренду, а навіть від партії до партії в межах однієї торгової марки.

Пробіотики також відрізняються вартістю. Більша вартість не завжди означає високу якість або ефективність.

Також можуть відрізнятись і побічні ефекти. Найпоширенішими є газоутворення та здуття живота. Вони, як правило, мають легкий перебіг і довго не тривають. Більш серйозні побічні ефекти включають алергічні реакції, як на самі пробіотики, так і на інші компоненти продукту. У людей із слабкою імунною системою можливе виникнення бактеріальної транслокації із наступними інфекційними ускладненнями.

Пробіотики можна придбати в інтернеті, супермаркетах, аптеках або в магазинах здорового харчування. Не всі твердження, викладені на етикетках, є вірними, тому перед вибором та початком використання слід звернутись до фахівця з охорони здоров’я, щоб отримати більше порад.

Ось кілька порад, які допоможуть вам зробити правильний вибір:

  1. Перевірте етикетку.
  • Здебільшого, чим більше інформації на етикетці, тим краще.
  • Етикетка має містити інформацію про групу, вид та штам пробіотика, а також про те, скільки мікроорганізмів залишиться живим на зазначений термін використання. Більша кількість або тип бактерій не означають, що вони більш ефективні.
  • Незважаючи на те, що деякі продукти регламентують кількість мікроорганізмів на момент виготовлення, часто залишається незрозумілим питання про те, скільки ж цих мікроорганізмів зберігає свою активність до часу фактичного вживання.
  1. Зателефонуйте до компанії.
  • На жаль, досить часто на етикетці не зазначено, який штам знаходиться в продукті; багато виробників вказують лише групу та вид, наприклад Lactobacillus acidophilus або Bifidobacterium lactis.
  • Якщо ви плануєте вживати пробіотик у відповідності до певної ситуації, зателефонуйте до компанії та дізнайтеся, які саме штами використовуються при виробництві, і які дослідження було проведено для підтвердження тверджень щодо корисних ефектів на здоров’я. Ви також маєте знайти цю інформацію на відповідному веб-сайті.
  1. Остерігайтесь Інтернету.
  • Якщо ви замовляєте товари з Інтернету, переконайтеся, що ви знаєте компанію, у якої ви робите замовлення.
  • Є шахраї, які готові продати вам фальшиві продукти, позначені як пробіотики. У кращому випадку, інгредієнти можуть бути нешкідливими, наприклад, часниковий порошок. У найгіршому випадку вони можуть містити потужні фітокомпоненти, безрецептурні ліки або ж заборонені для використання лікарські засоби. Деякі компанії можуть просто взяти ваші гроші і зникнути.
  1. Краще орієнтуйтесь на добре відомі компанії.
  • Чим довше існує компанія, тим більша ймовірність того, що її продукти були випробувані та вивчені.

Найкращий варіант вибору правильного пробіотика — порадитись зі своїм лікарем.

Зберігання пробіотиків

  • Пам’ятайте, що пробіотик слід зберігати відповідно до інформації, зазначеній на упаковці. Переконайтеся, що виріб має дату продажу або термін дії. Пробіотики є живими організмами.
  • Навіть якщо вони висушені та сконцентровані у порошку або капсулі, вони повинні зберігатись правильним шляхом інакше не буде ніякої користі.
  • Деякі вимагають охолодження, але інші цього не роблять.
  • Пробіотики мають термін зберігання, тому переконайтеся, що ви використовуєте їх до закінчення терміну придатності, зазначеного на упаковці.
Пробіотики. Частина 3. Як правильно обрати пробіотик
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *