ПОРАДИ ПО ХАРЧУВАННЮ У ПЕРІОД ХОЛОДІВ ДЛЯ ПРОФІЛАКТИКИ ЗАСТУДИ ТА ВІРУСНИХ ІНФЕКЦІЙ Новини,Рекомендації по харчуванню

простуда

Існують прості та добре відомі нам з дитинства правила для попередження переохолодження. Регулярно займатись фізичними вправами та загартовуватись обливанням прохолодною водою, тепліше вдягатись та менше знаходитись під впливом екстремальних низьких температур, регулярно та повноцінно харчуватись…

Здорове харчування має не повністю вивчений та оцінений потенціал сприяння оптимальній функції імунної системи та попередження сезонних застуд та вірусних інфекцій.

Фізична активність, збалансоване харчування, повноцінний сон, своєчасне миття рук та щеплення від грипу згадуються найчастіше серед найбільш ефективних профілактичних заходів у холодні місяці року.

Наступні п’ять порад щодо харчування можуть допомогти Вам та Вашим близьким не захворіти за низької температури взимку.

  1. Споживати більше їжі рослинного походження

Різноманітні овочі, фрукти, ягоди, включно із мороженими, зелень, цільні злаки, бобові, горіхи та насіння є унікальним джерелом найкориснішої комбінації харчових речовин – вітамінів, мінералів, харчових волокон антиоксидантів та інших. Усі вони мають стимулюючий вплив на різні ланки імунної системи та значно підсилюють опір організму відносно бактеріальних та вірусних інфекцій.

Намагайтесь їсти максимальну кількість продуктів рослинного походження під час кожного прийому їжі та пити чай між основними стравами.

Серед рослинних продуктів, які мають найбільший потенціал стимуляції, можна згадати цибулю, часник, перець, броколі, чорниці, виноград, вівсяна та ячмінна каші, імбир та інші.

  1. Обирайте кисло-молочні продукти, які містять пробіотики

Результати низки досліджень, проведених протягом останніх років, демонструють можливості пробіотиків у стимуляції імунної системи, особливо її частини розташованої у кишечнику, зменшуючи таким чином ризик поширення інфекційних агентів.

Пробіотики містяться у таких звичних для нас кисло-молочних продуктах, як кефір або йогурт. Доцільно надавати перевагу кисломолочці з помірним вмістом жиру (2,5% та менше). Найкращим вибором є йогурти та кефір із натуральним молочним смаком, без солодких преміксів.

  1. Вживайте достатньо рідини

За холодної погоди ми майже весь час проводимо у контакті із сухим повітрям – таким є морозне повітря надворі, а також у приміщеннях, які опалюються.

Слизові оболонки органів дихальної системи втрачають частину своїх властивостей по знешкодженню бактерій та вірусів при тривалому контакті із сухим повітрям.

Тому слід забезпечити постійне відновлення втраченої рідини. Середня потреба в ній становить близько 4% від маси тіла. Найкращим джерелом рідини є столова вода. Серед інших перевагу слід віддати чаю, каві та першим стравам.

  1. Вітаміни та мінерали

Мають максимальну ефективність при споживанні у натуральному вигляді у складі здорових харчових продуктів рослинного та тваринного походження.

Синтетичні вітаміни не зменшують ризик застудних захворювань за виключенням людей, які працюють та/або займаються спортом на відкритому повітрі при низькій температурі. Такі люди можуть отримати користь від споживання додаткової кількості вітаміну С (200 мг на день) або цього вітаміну у складі комплексних вітамінно-мінеральних дієтичних добавок, які містять фізіологічну кількість основних вітамінів та мінералів.

  1. Фізична активність

Будь-яка звична для Вас фізична активність зменшує ризик застуди та інфекційних захворювань узимку. Намагайтесь бути більш активними у зимові місяці. Водночас, слід об’єктивно оцінювати свої можливості. Надмірні навантаження можуть також бути некорисними за холодної погоди надворі.

ПОРАДИ ПО ХАРЧУВАННЮ У ПЕРІОД ХОЛОДІВ ДЛЯ ПРОФІЛАКТИКИ ЗАСТУДИ ТА ВІРУСНИХ ІНФЕКЦІЙ
1 vote, 5.00 avg. rating (89% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *