ОСТАННІ ДАНІ ЩОДО ЕФЕКТІВ ВІД ВЖИВАННЯ ДІЄТИЧНИХ ДОБАВОК З ВІТАМІНОМ D Новини

images

Оновлений літературний огляд не визначив нових доказів того, що додатковий прийом вітаміну D має вплив на ризик та перебіг патологічних станів поза межами кісткової системи. Одночасно, підтверджено зменшення ризику смертності від раку та смертності від усіх причин. У попередньому огляді щодо впливу на здоров’я від вживання вітаміну D Доктор Філіп От’є з Міжнародного інституту профілактичних досліджень (Ліон, Франція) із співавторами проаналізували відповідні дані, які було опубліковано до кінця 2012 року, включаючи сім мета-аналізів та 88 досліджень, які не було включено у мета-аналізи. Цей огляд не підтвердив профілактичного ефекту вітаміну D поза межами скелету. Оновлений огляд цих авторів, який опубліковано онлайн 25.10.2017 р. у The Lancet Diabetes & Endocrinology, включав вже 28 мета-аналізів та 100 досліджень опублікованих у 2013-2017 роках та мав аналогічні висновки. Єдиною важливою зміною у висновках є те, що автори наголошують, що нещодавні мета-аналізи підтверджують попередні дані щодо споживання 10 мкг – 20 мкг вітаміну D може зменшувати смертність від усіх причин та смертність від раку у середньому та старшому віці. «Мета-аналізи, включені у цей огляд на підставі інших критерії відбору публікацій та аналізу підгруп, підтверджують інформацію про те, що вживання вітаміну D у дозі 20-30 мкг/день збільшує тривалість життя у людей середнього та похилого віку, особливо якщо вони знаходяться у шпиталях та у будинках сестринського нагляду» — пишуть автори огляду. Вони звертають увагу на те, що зменшення загальної смертності на 6% внаслідок вживання вітаміну D3 знаходиться на аналогічному рівні із застосуванням статинів, вживання яких асоційовано із зменшенням смертності на 9% відповідно до результатів мета-аналізів. У той же час, не зважаючи на більш високі дози вітаміну D ніж у минулому, не було знайдено нових доказів того, що додаткове вживання вітаміну впливає на більшість нескелетних патологічних станів, включаючи серцево- судинні захворювання, ожиріння, метаболізм глюкози, розлади настрою, функціональний стан м’язів, ризик туберкульозу, пухлин ободової кишки або впливу на стан вагітних та новонароджених дітей. Не було знайдено нових даних щодо ризику злоякісних новоутворень, а також підтверджень впливу прийому вітаміну D на рівень біомаркерів системного запалення. «Найбільш важливою новою інформацією, на якій наголошується у новому систематичному огляді, це дані про можливість попередження поширених інфекцій верхніх дихальних шляхів та загострень бронхіальної астми» — повідомляють автори огляду. Можливо, говорять вони, що вживання вітаміну D здійснює імуномодулюючий ефект та сприяє підвищенню опору інфекціям. «Результати мета-аналізів та досліджень у людей, які мали низький вихідний вміст метаболіту вітаміну D (25(OH)D), не підтверджує гіпотезу, що додатковий прийом вітаміну має більший ефект саме у таких суб’єктів» — наголошують автори. У підсумку Доктор От’є з колегами говорять про перспективу визначення «реального потенціалу такого дешевого профілактичного засобу, яким є вітамін D». Протягом наступного десятиліття буде опубліковано результати не менше 1000 досліджень ефективності додаткового вживання вітаміну D. Краща якість досліджень може стати запорукою отримання більш ґрунтовних доказів користі від споживання цього вітаміну.

Посилання на оригінальну публікацію: http://bit.ly/2hURrGD Lancet Diabetes Endocrinol 2017.

ОСТАННІ ДАНІ ЩОДО ЕФЕКТІВ ВІД ВЖИВАННЯ ДІЄТИЧНИХ ДОБАВОК З ВІТАМІНОМ D
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *