Здорова дієта для дорослих – зміст рекомендацій для зменшення ризику небезпечних хвороб Без рубрики

Страница 1 из 17О.В.ШВЕЦ Ь VI НА УКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦ ІЯ «СУЧА СНІ А СПЕКТИ РА Ц ІОНАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ» М.КИЇВ, 11 .04.2 013 Здорова дієта для дорослих – зміст рекомендацій для зменшення ризику небезпечних хвороб Страница 1 из 17Страница 2 из 17Наказ No16 від 14 січня 2013 р. МОЗ України Про затвердження Методичних рекомендацій для лікарів загальної практики – сімейної медицини з приводу консультування пацієнтів щодо основних засад здорового харчування Страница 2 из 17Страница 3 из 17НЕІНФЕКЦІЙНІ ЗАХВОРЮВАННЯ ТА ЇХ ФАКТОРИ РИЗИКУ Серцев0-судинні захворювання Вживання тютюнових виробів Діабет Зловживання алкоголем Рак Нездорове харчування Хронічні респіраторні захворювання Низька фізична активність Страница 3 из 17Страница 4 из 17Роль лікаря загальної практики – сімейної медицини Лікар ЗП – СМ повинен мати необхідні знання та навички для: — Здійснення заходів первинної профілактики НІЗ у практично здорових людей; — Виявлення осіб із високим ризиком НІЗ; — Надання детальних профілактичних рекомендацій пацієнтам, які потребують вторинної профілактики НІЗ Страница 4 из 17Страница 5 из 17Головні напрямки контролю факторів ризику НІЗ у практиці лікаря ЗП-СМ  Надання доступних та вичерпних рекомендацій щодо припинення вживання тютюнових виробів;  З’ясування індивідуального ризику споживання будь-яких доз алкоголю, пояснення щодо помірного споживання особам, які можуть вживати алкоголь;  Детальні рекомендації щодо харчування з урахуванням індивідуальних особливостей;  Персоніфіковані поради у відношенні до фізичної активності. Страница 5 из 17Страница 6 из 17Харчування та здоров’я людини 1. Забезпечує ріст і розвиток молодого покоління. 2. Формує високий рівень здоров’я. 3. Відновлює працездатність. 4. Збільшує тривалість життя. 5. Зменшує рівень аліментарних захворювань та найважливіших неінфекційних захворювань з аліментарними чинниками ризику. 6. Сприяє захисту населення від впливу несприятливих виробничих та екологічних умов. 7. Сприяє одужанню та профілактиці рецидивів захворювань. Страница 6 из 17Страница 7 из 17Принципи раціонального (здорового) харчування  принцип кількісної повноцінності – відповідність енергетичної цінності раціону дорослої людини енерговитратам організму.  принцип якісної повноцінності – збагачення харчового раціону усіма нутрієнтами, які необхідні для пластичних цілей та регуляції фізіологічних функцій.  принцип збалансованості – збалансованість харчового раціону за вмістом нутрієнтів.  принцип оптимальності – дотримання режиму харчування.  принцип адекватності – відповідність хімічного складу їжі, її засвоєння та перетравлювання метаболічним процесам людини.  принцип задоволення.  принцип безпечності. Страница 7 из 17Страница 8 из 17Енергетична адекватність харчування Крок І: Визначення рівня основного обміну Чоловік від 18 до 30 років = (0.0630 x маса тіла у кг + 2.8957) x 240 ккал/день Чоловік від 31 до 60 років = (0.0484 x маса тіла у кг + 3.6534) x 240 ккал/день Жінка від 18 до 30 років = (0.0621 x маса тіла у кг + 2.0357) x 240 ккал/день Жінка від 31 до 60 років = (0.0342 x маса тіла у кг + 3.5377) x 240 ккал/день Крок ІІ: Визначення фактору фізичної активності Низька (малорухомий спосіб життя <30 хв. на день) - 1,3 Середній (помірні регулярні навантаження – 30 хв. – 60 хв. на день) - 1,5 Висока (інтенсивні регулярні навантаження або фізична робота > 60 хв. на день) — 1,7 Крок ІІІ: Оцінка загальних енергетичних витрат Загальні енергетичні витрати = Рівень основного обміну х фактор активності Страница 8 из 17Страница 9 из 17Оцінка енергетичної адекватності харчування за ІМТ Зниже- ний ІМТ Нормаль- ний ІМТ Надмірна вага тіла Ожиріння І ступеня Ожиріння ІІ ступеня Морбідне ожиріння <18,5 кг/м2 18,5-24,9 кг/м2 25-29,9 кг/м2 30-34,9 кг/м2 35-39,9 кг/м2 >40 кг/м2 Страница 9 из 17Страница 10 из 17МАКРОНУТРІЄНТИ Загальна калорійність здорової дієти має бути розподілена серед макронутрієнтів наступним чином:  45-65% енергії з вуглеводів;  10-35% енергії з білку;  20-35% енергії з жиру. Страница 10 из 17Страница 11 из 17Харчові волокна Рекомендована добова кількість харчових волокон становить: • 14 г на кожні 1000 ккал або • 28 г на добу для жінок та 38 г на добу для чоловіків Високий рівень споживання харчових волокон зумовлює зменшення на 40-50% ризику серцево-судинних захворювань у порівнянні із низькою присутністю волокон у дієті, що може бути обумовлено зменшенням рівня інсуліну, покращенням ліпідного профілю та зниженням артеріального тиску. Страница 11 из 17Страница 12 из 17Мікронутрієнти  Натрій: споживання солі має бути обмежено на рівні 6 г на добу. Пацієнти з артеріальною гіпертензією та люди похилого віку не повинні споживати більше 3 г солі на добу.  Кальцій та вітамін D. Збільшення кількості кальцію понад 1200 мг на день слід рекомендувати жінкам після менопаузи для профілактики остеопорозу. Рекомендована добова кількість вітаміну D становить більше 400 МО для людей молодого та середнього віку і вдвічі більше (≥800 МО) для осіб похилого віку. Зважаючи на незамінну роль кальцію та вітаміну D у профілактиці остеопорозу, слід рекомендувати здоровим та хворим людям достатнє споживання молочних продуктів, у тому числі фортифікованих. Страница 12 из 17Страница 13 из 17Фрукти та овочі  Цільовий рівень споживання фруктів та овочів становить понад 300 г + 300 г на добу. Слід прагнути споживати більше цієї кількості різноманітних овочів та фруктів.  Максимальна присутність овочів та фруктів у дієті зменшує загальну смертність, ризик серцево-судинних захворювань, раку та діабету. Страница 13 из 17Страница 14 из 17Злаки  Здоровим та хворим людям необхідно рекомендувати споживати щонайменше 50% цільних злаків з усієї кількості злаків.  Слід прагнути споживати понад 90 г цільних злаків щодня для дієти із загальною калорійністю 2000 ккал.  У великих проспективних дослідженнях підтверджена асоціація між споживанням цільних злаків та втратою ваги. Страница 14 из 17Страница 15 из 17Молочні продукти  Рекомендації щодо харчування у різних країнах світу передбачають збільшення споживання молочних продуктів до 500-700 мл на день за рахунок продуктів із низьким вмістом жиру.  Молочні продукти вважаються одним з найкращих джерел білку, кальцію, вітаміну D та калію. Недостатність цих нутрієнтів зумовлює високий ризик низки захворювань, включаючи остеопороз, ССЗ, інсульт та інші. Мета-аналіз десяти популяційних досліджень продемонстрував, що належне споживання молочних продуктів достовірно зменшує ризик ССЗ та інсульту.  Доцільно рекомендувати здоровим людям та пацієнтам споживати понад три порції молочних або кисломолочних продуктів з низьким вмістом жиру щоденно, бажано с кожним прийомом їжі.  Певні молочні та кисломолочні продукти можуть забезпечувати додаткові позитивні ефекти. Серед них фортифіковані вітаміном D та кальцієм зумовлюють зменшення ризику остеопорозу, кисломолочні продукти із пробіотиками зменшують ризик антибіотик-асоційованої діареї та вираженість симптомів функціональних захворювань кишечнику. Останні також мають доведений імуномоделюючий вплив. Страница 15 из 17Страница 16 из 17Риба  Є головним джерелом Омега 3 ПНЖК  Являється також єдиним джерелом вітаміну D  Рекомендується споживати жирну морську рибу частіше двох разів на тиждень. Страница 16 из 17Страница 17 из 17ДЯКУЮ ЗА УВАГУ! www.uda.in.ua Страница 17 из 17
17 из 17
shvets_11042013_1.pdf. На экране.

Здорова дієта для дорослих – зміст рекомендацій для зменшення ризику небезпечних хвороб
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *