ВАЖЛИВІСТЬ СНІДАНКУ У ПОПЕРЕДЖЕННІ АТЕРОСКЛЕРОТИЧНИХ УРАЖЕНЬ СУДИН Новини

profilaktika_ateroskleroza_menu

Атеросклеротичні серцево-судинні захворювання є надзвичайно актуальною
проблемою громадського здоров’я, зважаючи на їх чільне місце у структурі
смертності протягом останніх десятиліть. Зокрема, Україна утримує сумне
лідерство в Європі по смертності від серцево-судинних та судинно-мозкових
захворювань, втрачаючи понад 400 000 громадян щорічно.
Найбільш ефективні можливості профілактики атеросклерозу кровоносних
судин включають здорове харчування, збільшення фізичної активності,
відмову від куріння та зловживання алкоголем. Фармакологічна
профілактика полягає у застосуванні статинів та за показаннями
ацетилсаліцилової кислоти та інших антиагрегантів і антикоагулянтів.
Серед інших потенційних мішеней для первинної профілактики
атеросклерозу розглядають і харчові звички – кількість прийомів їжі та
швидкість її споживання. Вважається, що відмова від сніданку є ознакою
нездорової харчової поведінки, що може підвищувати серцево-судинний
ризик.
Нещодавно було проведено дослідження з метою встановлення зв’язку між
особливостями вживання їжі на сніданок та факторами ризику серцево-
судинних захворювань (ССЗ), а також із присутністю, розповсюдженістю та
поширеністю субклінічного атеросклерозу.
Дослідження PESA (Progression of Early Subclinical Atherosclerosis –
прогресування раннього субклінічного атеросклерозу) за дизайном було
проспективним популяційним. Воно включало дорослих у віці 40-54 роки, в
яких не було ознак патології серцево-судинної системи при включенні у
дослідження.
Було зібрано дані про спосіб життя та результати мультиваскулярних
візуальних досліджень. Мультиваріантний логістичний регресійний аналіз
виконано для встановлення кореляції між факторами способу життя, змінами
у судинах та клінічними проявами у 4052 учасників дослідження.
При вивченні впливу особливостей споживання їжі вранці встановлено три
моделі сніданку: високоенергетичний сніданок, коли споживається понад
20% добової калорійності (була характерна для 27% учасників дослідження);
низькоенергетичний сніданок – споживання 5%-20% добової калорійності
(70% дослідженої популяції); регулярний пропуск сніданку або споживання
менше 5% добової калорійності (3% досліджених).
Незалежно від присутності традиційних та дієтичних факторів ризику
регулярний пропуск сніданку був асоційований із більшим поширенням
некоронарного (співвідношення ризику (СР): 1.55; 95% ДІ 0.97-2.46) та
генералізованого атеросклерозу (СР: 2.57; 95% ДІ 1.54-4.31) у порівнянні з
високоенергетичним сніданком.
Таким чином, регулярний пропуск сніданку призводить до збільшення
ризику некоронарного та генералізованого атеросклерозу незалежно від
присутності традиційних факторів ризику ССЗ.
Посилання на оригінальну публікацію:
The Importance of Breakfast in Atherosclerosis Disease: Insights From the PESA
Study. J Am Coll Cardiol 2017 Oct 10;70(15)1833-1842, I Uzhova, V Fuster, A
Fernández-Ortiz, JM Ordovás, J Sanz, L Fernández-Friera, B López-Melgar, JM
Mendiguren, B Ibáñez, H Bueno, JL Peñalvo

ВАЖЛИВІСТЬ СНІДАНКУ У ПОПЕРЕДЖЕННІ АТЕРОСКЛЕРОТИЧНИХ УРАЖЕНЬ СУДИН
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *